Miten käydä innostavia ja vaikuttavia kehityskeskusteluita?

Kehityskeskustelu
Marjo Heikkinen

Marjo Heikkinen

Motiwe tarjoaa palveluja muuttuvan työelämän tarpeisiin, sekä suuntaa ja merkityksellisyyttä työhön!

Miten käydä innostavia ja vaikuttavia kehityskeskusteluita?

Vuosittaiset kehityskeskustelut pitävät pintansa työpaikoilla, vaikka jatkuvampiin keskustelumalleihinkin on joissakin organisaatioissa jo siirrytty. Mitä sinä voisit esihenkilönä tehdä, jotta keskustelut tukisivat entistä paremmin muuttuvaa ja epävarmaa nykytyötä? Miten kehityskeskusteluista tehdään toimivia, innostavia ja vaikuttavia?

Kehityskeskustelut myös turhauttavat

Perinteisesti kehityskeskusteluiden avulla arvioidaan mennyttä vuotta ja suunnataan katse tulevaisuuteen, mietitään keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi ja tehdään konkreettisia suunnitelmia. Esihenkilö ja työntekijä voivat antaa toisilleen palautetta.

Kehityskeskustelut saattavat tuntua joskus turhauttaviltakin. Keskustelujen jälkeen saatat tietää paljonkin työntekijöiden tilanteesta, mutta tieto voi olla pirstaleista ja kokonaiskuvaa voi olla vaikea muodostaa. Kerralla läpikäytäviä teemoja paljon, ja kehityskeskustelupohjat eivät tue kokonaiskuvan rakentumista. Tiimin yhteenvedon tekeminen ja kokonaisuuden eteenpäin viemisen vastuu saattaa jäädä sinulle. Työntekijät tuntevat vain oman keskustelunsa sisällön.

Suunnitelmat unohtuvat järjestelmien syövereihin. Pahimmassa tapauksessa keskusteltuihin teemoihin palataan uudelleen vasta seuraavan vuoden kehityskeskusteluissa. Siihen mennessä moni asia on ehtinyt muuttua useampaan kertaan. Muutama kuukausi sitten laaditut tavoitteet eivät enää olekaan ajankohtaisia. Työntekijät kokevat, että keskustelu ei kohtaa työn tekemisen arkea.

Muuttuva yhteinen työ jatkuvaan tarkasteluun

Poikkileikkauskuva yksittäisten työntekijöiden työstä ja sen pohjalle laaditut suunnitelmat eivät riitä. Työ muuttuu nopeasti ja työntekijät sekä joutuvat että saavat oppia jatkuvasti uutta. Työyhteisöt tarvitsevat keinoja ja työkaluja työn jatkuvan muutoksen ymmärtämiseen ja ratkomiseen. Kehityskeskustelut käydään ehkä kerran vuodessa, mutta työn ja sen muutoksen tarkastelun olisi hyvä olla osa ympäri vuoden tapahtuvaa johtamista.

5 vinkkiä innostaviin ja vaikuttaviin kehityskeskusteluihin

Jos kaikkien vinkkien hyödyntäminen tuntuu kerralla haastavalta, ota käyttöösi edes yksi ja kokeile jotain uutta toimintatapaa.

1. Luo kehityskeskusteluihin yhteistä kehittelyä ja oppimista tukeva ilmapiiri ja työskentelytavat

Kehityskeskustelut eivät ole vain keskustelua tai asioiden kirjaamista. Kehityskeskustelut kannattaisi ajatella yhteisenä oppimisena. Ne ovat yhteinen vuoropuhelu, jossa esihenkilö ja työntekijät muodostavat tekevät yhteistä työtä näkyväksi ja ymmärrettäväksi, tekevät valintoja toiminnan suuntaamisen suhteen sekä motivoituvat yhteisen tehtävän ratkomiseen. Kehityskeskustelut ovat parhaimmillaan osa työtä, eivät irrallinen hallinnosta tuleva vaade. Keskustelujen työskentelymalli kannattaakin rakentaa laajemmaksi tiimin ja työntekijöiden työtä tukevaksi kokonaisuudeksi, josta yksilökeskustelu on yksi osa.

2. Visualisoikaa tiiminne kehityksen suunta

Yksilökeskusteluiden pohjalle tiimin on hyvä luoda kuva siitä, mihin suuntaan koko työyhteisön yhteinen työ on menossa. Millaisia haasteita sekä kehittämis- ja oppimistarpeita on rakentumassa? Millaisia asiakastarpeita on syntymässä ja miten toimintaympäristön muutos vaikuttaa työhön? Miten organisaation strategia vaikuttaa tiimin työhön? Miten tilanne kuormittaa työntekijöitä ja millaisia työhyvinvointihaasteita saattaa syntyä?

Muodostakaa tiiminne tilanteesta ja kehityksestä kokonaiskuva, joka auttaa teitä paikallistamaan nykyinen tilanteenne ja tulevaisuuden tavoitteet kokonaisuutena. Älkää unohtako ottaa kokonaiskuvan keskiöön työnne tarkoitusta ja asiakkaita. Esimerkiksi kehityskartan avulla yhteisen työn suunnan saa tehokkaasti ja selkeästi esiin.

3. Auta työntekijää tunnistamaan omia kiinnostuksen kohteitaan, motivaatiotaan ja oppimisen tarpeitaan

Auta työntekijää ymmärtämään paremmin omaa suhdettaan työhön. Peilatkaa työntekijän tilannetta tiimin kanssa laadittuun kokonaiskuvaan. Mitkä asiat työssä kiinnostavat? Mitä sellaista uutta tiimin työhön on tulossa, josta työntekijä voisi olla kiinnostunut? Miten uusia asioita saisi parhaiten haltuun? Mitä ja miten pitäisi oppia?

Mikä työssä kuormittaa ja mistä se voisi johtua? Onko taustalla omien kiinnostusten muuttuminen tai työn muuttuminen niin, että työntekijä ei pysty toteuttamaan itselleen merkityksellisiä asioita? Syntyykö työssä riittävästi onnistumisen kokemuksia?

4. Konkretisoikaa ja kokeilkaa

Kootkaa vielä yhteen henkilökohtaisten ja tiimikeskustelun tulokset. Tehkää suunnitelma etenemisestä. Millaista osaamista tiimistämme puuttuu? Mitä tiimin pitäisi tulevan vuoden aikana oppia? Millaisia kehittämistoimenpiteitä tiimimme kannattaisi suunnitella? Entä millaisia uusia työtapoja voisitte kokeilla?

Älä unohda konkretisoida suunnitelmia yhdessä tiimisi kanssa. Laatikaa toteuttamiskelpoinen ja realistinen suunnitelma. Aikatauluttakaa ja määrittäkää vastuuhenkilöt ja päättäkää myös siitä, milloin suunnitelman etenemistä seurataan.

5. Kehityskeskustelkaa säännöllisesti

Palatkaa laatimaanne kokonaiskuvaan ja suunnitelmiin säännöllisesti ja muokatkaa niitä tarpeen mukaan. Sisällyttäkää tilanteen päivittäminen osaksi tiimi- tai kuukausipalavereitanne.

Motiwe voi auttaa sinua kehityskeskustelujenne kehittämisessä sekä yhteisöllisempien keskusteluiden rakentamisessa. Motiwen palveluista esimerkiksi Suuntaava auttaa teitä visualisoimaan tiiminne tilannetta ja suuntaamaan lähitulevaisuutta, ja toimii siten hyvänä pohjana yksilökeskusteluihin.

Lue lisää:
Selkeyttä muutoksiin ja lähitulevaisuus näkyväksi kehityskartan avulla
Motiwen palvelut

Motiwe auttaa työpaikkoja selkeyttämään kehityksensä suuntaa sekä parantamaan työn sujuvuutta, uudistumista ja työhyvinvointia muuttuvassa työssä.

Motiwe tarjoaa kehittämishankkeita, työpajoja, valmennusta, analyyseja, työkaluja ja kokeilujen rakentamista.

Verkostoidutaan LinkedInissä!
Varaa suoraan verkosta 30 minuutin sparrausaika, ole yhteydessä Marjoon sähköpostitse tai puhelimitse, 040 127 3734!

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirje!

Haluatko saada sähköpostiisi Motiwen ajatuksia suomalaisesta työelämästä ja sen kehittämisestä? Tilaa uutiskirje!