Kuka ihmeen Marjo?

Motiwen perustaja Marjo Heikkinen
Marjo Heikkinen

Marjo Heikkinen

Motiwe tarjoaa palveluja muuttuvan työelämän tarpeisiin, sekä suuntaa ja merkityksellisyyttä työhön!

Kuka ihmeen Marjo?

👋 Hauska tutustua! Olen Motiwen perustaja Marjo, työn muotoilija, valmentaja ja yrittäjä. Olen myös kahden jo täysi-ikäisen äiti, vaimo, Vantaalla asuva savolainen ja maalainen. Tässä tulee ammatillisesti painottunut elämäntarinani ja muutama salaisuus, joita et minusta aiemmin tiennyt.  

🏫 Ala-asteen kävin luokalla, jossa oli lisäkseni neljä oppilasta. Olin innostunut urheilusta (yleisurheilu ja hiihtäminen, lajit, joita maalla oli mahdollista harrastaa), musiikista ⁠⁠(sähköurkujen soitto), käsitöistä (neulominen ja ompelu) ja lukemisesta. Niille riitti maalla hyvin aikaa, kun lähimmät kaverit asuivat kilometrien päässä. Koulumatkat kuljin hiihtäen, kävellen ja pyörällä – ja säällä kuin säällä. Kerran luulin kuolevani, kun ukkosella pyöräillessäni salamat iskivät parin metrin päähän.

👩🏼‍🎓 Opiskelin kasvatustieteen maisteriksi Joensuussa. Olin laiska opiskelija, ja suoritin minimimäärän opintoviikkoja. Suunnitteluun ja hallintoon painottunut koulutusohjelma ei mitenkään erityisesti innostanut minua. Pohdin myös psykologin tai opettajan uraa. Tein töitä kaupan kassalla ja McDonaldsissa elämistä (ja juhlimista) rahoittaakseni. Pian opintojeni jälkeen suoritin työnohjaajakoulutuksen.

🌱 Punaisena lankana työurallani on ollut kehittyminen ja oppiminen, yksilöiden ja työyhteisöjen. Aluksi toimin koulutussuunnittelijana oppilaitoksessa, ja yritin edistää sitä, että oppiminen ei jäisi oppilaitokseen tai yksittäisen ihmisen päähän, vaan siitä saataisiin hyötyjä työpaikoille. Pohdin paljon sitä, miten yksittäiset opiskelijat pystyisivät parhaalla mahdollisella tavalla siirtämään oppimaansa käytännön työhön. Vähitellen – tai itse asiassa aika nopeasti tilaisuuden tullen – minua alkoikin kiinnostaa enemmän se, mitä työpaikoilla tapahtuu ja miten erilaisia muutoksia voisi tukea lähempänä työtä.

💡 Ensimmäisen työnkehittämishankkeeni tein Helsingin vankilaan. Pääsin muun muassa haastattelemaan erilaisia vankeja ja toteutin muutoslaboratoriomenetelmällä moniammatillisen kehittämishankkeen, jonka toteutus oli varmaan yksi työurani kovimmista oppimishaasteista. Samalla aloitin opinnot Helsingin yliopistossa Toiminnan teorian ja kehittävän työntutkimuksen tohtorikoulussa. Opin paljon kehittämisen metodologiasta sekä työn sekä ihmisten kehityksestä ja kehittämisestä.

🛠 Siirryin kokonaan pois henkilöstökoulutuksen maailmasta ja ryhdyin kehittämiskonsultiksi eli tekemään hankkeita muutoslaboratoriomenetelmällä. Näkökulmana kehittämisessä oli työhyvinvoinnin parantaminen työtä kehittämällä. Olen ollut kiinnostunut työelämän ilmiöiden analysoimisesta ja jossain määrin myös tutkimuksellisesta otteesta, mutta siten, että siitä on käytännöllistä hyötyä asiakkaalle. Väitöskirjaprosessini pysähtyi, enkä ole palannut siihen.

🛫 Ensimmäisen yritykseni Toimiva Oy:n perustin kahden kollegan kanssa vuonna 2011. Meillä oli yhteinen viitekehys ja teoriapohja. Minä toimin yrityksen toimitusjohtajana. Kaikkea viiden vuoden aikana opittua ei varmasti pysty edes kuvaamaan. Rakensin meille tyhjästä muun muassa kassavirtabudjetin, joka toimi erittäin hyvin taloudellisen tilanteen ennustajana ja jota hyödynnän edelleen. Toteutimme muutoksia ja uudistuksia edistäviä projekteja organisaatioille. Kollegani Heli Ahonen kehitti kehityskarttamenetelmän, jota hyödynnän edelleen kehittämistyössäni. Kollegani olivat minua vanhempia, joten toinen heistä jäi jo tuolloin eläkkeelle. Yrittäjyyteni alkutaipaleella pikkusiskoni kuoli nopeasti edenneeseen rintasyöpään vain 29-vuotiaana. Aika oli raskasta ja moni asia muuttui peruuttamattomasti. Muutaman vuoden kuluttua aloin kaivata työyhteisöä ja voimavaranikin yrityksen kehittämiseen alkoivat näin jälkikäteen ajatellen huveta.

🏢 Neljä vuotta tein työeläkeyhtiössä asiakastyötä suurten suomalaisten yritysten työkyvyttömyysriskien pienentämisen parissa. Ja tämän jälkeen siirryin valtion työelämäpalveluihin auttamaan virastoja uudistumiskyvyn kehittämisessä.

🌟 Kaipasin lähemmäs asiakkaita, näkemään ja kuulemaan, millaisia ilmiöitä organisaatioissa ja työyhteisöissä on. Kaipasin työyhteisöjen ja ihmisten ”eteenpäin tökkimistä”. Kaipasin sitä, kun lamput syttyvät ihmisten päässä ja he alkavat toimia yhteisen työnsä uudistamiseksi. Irtisanouduin ja perustin yrityksen yksin vuonna 2022.

🚀 Motiwe on ollut toiminnassa vähän yli vuoden. Alku oli odotetusti vähän hidas, en maksanut itselleni kuukausiin palkkaa. Viime keväästä saakka kalenterini on ollut täynnä – sekä asiakastyötä että myyntiä, markkinointia ja ideointia. Tyhjiä vaiheita, jolloin en tietäisi, mitä pitäisi tehdä, ei ole ollut. Valintaani hypätä turvasta tuntemattomaan olen ollut oikein tyytyväinen. Tulevaisuudesta ei tietenkään voi tietää. Näissä hommissa hyväkään historia ei takaa menestystä tulevaisuudessa.

🤗 Olen saanut tehdä töitä ihanien asiakkaiden ja kumppanien kanssa. En ole siis ollut yksin, vaikka tiivistä työyhteisöä ei ole ollutkaan.

 ☀️ Juuri nyt minua innostavia teemoja ovat mm.:

  • Työn murrokseen liittyvät ilmiöt
  • Työpaikkojen arki
  • Moderni johtaminen
  • Uudet työn tekemisen ja organisoitumisen mallit
  • Tiimien arjen työn ja toiminnan uudistuminen
  • Oppivan työkulttuurin kehittäminen
  • Digitaalisen oppimisen vaikuttavat ratkaisut

🙂 Minua on kuvailtu asiakaslähtöisenä, innostavana ja inspiroivana, vastuunottajana, käytännönläheisenä, selkeänä, tuloksellisena ja tavoitteellisena, näkökulmia avaavana, kuuntelevana.

🤝 No mitäs hyötyä minusta voisi sinulle olla? Autan kehittämään vaikuttavaa, oppivaa, merkityksellistä työtä sekä modernia johtamista. Minulta voi tilata työpajaprosessin tai yksittäisiä pajoja, kehittämishankkeen, valmennusta tai esimerkiksi HR:n sparrausta. Hyödynnä osaamistani erityisesti silloin, kun haluat saada työntekijät mukaan muutokseen, haluat vauhdittaa työyhteisön oppimista ja saada työn tekemisestä toimivampaa tai tunnistat muuttuvaan työhön liittyviä työhyvinvointi- ja mielekkyyshaasteita.

Motiwe auttaa työpaikkoja selkeyttämään kehityksensä suuntaa sekä parantamaan työn sujuvuutta, uudistumista ja työhyvinvointia muuttuvassa työssä.

Motiwe tarjoaa kehittämishankkeita, työpajoja, valmennusta, analyyseja, työkaluja ja kokeilujen rakentamista.

Verkostoidutaan LinkedInissä!
Varaa suoraan verkosta 30 minuutin sparrausaika, ole yhteydessä Marjoon sähköpostitse tai puhelimitse, 040 127 3734!

Jaa artikkeli

Tilaa uutiskirje!

Haluatko saada sähköpostiisi Motiwen ajatuksia suomalaisesta työelämästä ja sen kehittämisestä? Tilaa uutiskirje!